Image

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen? 

Collageen is het meest voorkomende eiwit van het lichaam en geeft structuur aan ons haar, huid, nagels, botten, ligamenten en pezen. Collageen laat het haar en de huid glanzen.

Waaruit bestaat collageen? Collageen is een eiwit dat bestaat uit de aminozuren glycine, proline, hydroxyproline en arginine.

Naarmate we ouder worden en hoe meer we ons lichaam belasten, hoe groter de impact op de collageenproductie.

Collageeneiwit is anders dan wei- en caseïne-eiwit vanwege de hoge gehaltes aan aminozuren. Eiwit draagt bij aan het behoud en de groei van spiermassa.

SHOP HIER

Wat zijn de voordelen van collageen?

Wat zijn nu de voordelen van collageen? Collageen is een belangrijke bouwsteen voor de huid, aangezien deze er tot wel 70% uit bestaat. De dermis, dat de basis vormt voor de huid, is nauw betrokken bij de elasticiteit en flexibiliteit van de huid en is de belangrijkste bron van collageen.

Collageen is op meerdere manieren belangrijk voor de huid. Collageen houdt verouderende huid stevig en soepel. Naarmate we ouder worden neemt de natuurlijke productie van collageen in ons lichaam af, wat kan leiden tot het verschijnen van fijne lijntjes en een slappe huid. In het huidweefsel zorgt collageen voor stevigheid en elasticiteit tegelijk.

Welke verschillende typen collageen zijn er? En waar gebruik je deze voor?

Er zijn 3 hoofdtypen collageen: type I, II en III.

Type I collageen

Type I is het meest voorkomende type collageen in het lichaam. Dit is het type collageen waar je waarschijnlijk aan denkt wanneer je het collageengehalte in jouw huid, haar of nagels op peil wilt houden. Omdat het zo veel voorkomt in het bindweefsel, zien we vaak de afname van type I collageen, resulterend in bijvoorbeeld een slappe huid, fijne lijntjes en dunner wordend haar.

Type II collageen

Hoewel het iets minder vaak voorkomt in het lichaam dan type I, is type II collageen erg belangrijk. Het is ook het hoofdbestanddeel van kraakbeen.

Type III collageen

Het derde meest voorkomende type collageen, type III, wordt meestal aangetroffen in reticulaire vezels zoals het beenmerg. Het wordt meestal naast collageen type I in het lichaam aangetroffen.

Nog enkele voordelen van collageensupplementen

  • Ondersteunt de vitaliteit en hydratatie van de huid
  • Supplementen met collageen kunnen helpen om gewrichtspijn verminderen en kunnen een rol spelen bij bescherming van botten.

Hoe gebruik je Collageenpoeder?

Wij raden aan om dagelijks 1 – 2 eetlepels à 10 gram in te nemen. Als je het niet eerder hebt genomen, kun je er voor kiezen om het rustig op te bouwen door bijvoorbeeld eerst met één eetlepel te beginnen en na drie dagen dit op te voeren naar anderhalve dosering. Als het je goed bevalt, neem je na nog drie dagen de volle 2 eetlepels. Collageen is veilig in gebruik en meer dan de aanbevolen dosering per dag heb je niet nodig. Het beste moment om collageen in te nemen is ’s nachts zodat het ingezet kan worden bij de verschillende herstelprocessen die dan plaats vinden. ’s Ochtends op een lege maag kan ook. Wacht dan een half uur voordat je gaat eten.En hoewel collageen toevoegen aan je favoriete drankje voor velen een must is, kun je collageen ook aan heel veel recepten toevoegen.

Bestel hier je viscollageen

SHOP HIER

 

Share this post!